נשאלת השאלה: מה הוביל את טראמפ לניצחונו הגדול בבחירות?

אחת הדרכים להבין את ההצלחה הגדולה שלו בבחירות היא לנתח ולהבין מהם הערכים המרכזיים שעליהם ביסס את מסע הבחירות שלו ואשר בזכותם זכה בבחירות. אך קודם ברצוני להתייחס למניעים ולאופן בו נעשית החלטה על העיסוק המקצועי.

לקריירה בה אנו בוחרים השלכות רבות על חיינו האישיים והאירגוניים. מינוי חדש, קידום בהיררכיה הארגונית או מעבר לתחום מקצועי שונה, מלווים באופן טבעי בציפיות, בחששות, בשמחה ובהתלבטויות. בכל תקופה בחיינו זווית הראיה שלנו משתנה בהתאם לשינויים המתחוללים בחיינו.

קריירה היא אותו מקום בו אדם מרגיש משמעות ומימוש עצמי, לכן חשוב שנדע לבחור בעבודה בה נרגיש כי כישורינו באים לידי ביטוי, אנו משתלבים חברתית בסביבת עבודתנו ומעבר לכך, אף תגרום לנו לרצות לקום בבוקר ותעורר בנו תשוקה ולהט, ממש כמו באהבה. עבודה ללא אהבה תפגום לא רק בקריירה של האדם אלא באיכות חייו הכללית.

נשאלת השאלה, כיצד אנו, המאמנים והיועצים, יכולים לעזור ללקוחותינו למצוא את התשוקה והלהט המיוחלים.

תהליך האימון והייעוץ לקריירה מהווה הרחבה של יכולות האדם וגבולות האני. הוא מחולל סקרנות, חקירה וחיפוש, ומהווה הזדמנות מצוינת לאדם לפגוש את עצמו ואת שאיפותיו. תפקידנו כמאמנים, הוא לערוך בירור וחקירה מעמיקים עם המתאמן לגבי שאיפותיו הכמוסות, במטרה למצוא מסגרת תעסוקתית, בה יחוש ששאיפותיו אלו באות על סיפוקן.

אחד המקומות העיקריים, בהם ניתן למצוא את התשובה להתאמה בין עיסוקו של האדם לשאיפותיו הכמוסות, נמצא בעולם הערכים על-פיו הוא מתנהל. עולם הערכים שלנו הוא זה שמנהל אותנו ועל-פיו אנו מתנהגים, ולכן כל כך חשוב להיות מודעים אליו ולעשות את בחירת הקריירה על-פיו, שכן כאשר ערכינו ממומשים אנו חשים סיפוק.

כשלב ראשוני בתהליך הייעוץ יש למצוא/לחשוף את עולם הערכים של הלקוח שלנו. כדי לזהות את הערכים שקשורים לעולם העבודה, יש לשאול שאלות ברורות ומהותיות. מה אני רוצה? מה חשוב לי בעבודה – עצמאות, יחסי עבודה טובים, בטחון, הכרה מצד הממונים, אפשרות להנהיג אחרים? האם אני מעדיף לעבוד לבד או בצוות? ובהתאם לכך יש לחפש סביבה ארגונית אשר בה אפשר לפרוח ולהצליח.

אם אחד הערכים המאוד משמעותיים לאדם הוא ערך הנתינה, הרי שעבודה בתחומים של טיפול וסיוע לזולת תהווה עבורו מקור לסיפוק וצמיחה. אם הערך של שלמות ומצויינות הוא החשוב, והאדם ביקורתי וחייב לעשות את הדבר הנכון ביותר, אז אדם כזה ימצא את עצמו בתפקידים של רודף צדק – עו"ד, עיתונאי חוקר, מבקר פנימי של חברה, רואה חשבון או מנהל חשבונות. אם הערך המרכזי של אדם הוא נהנתנות, ריגושים וחוויות, הוא יכול להיות יזם נהדר, אבל חייב לתת למישהו אחר לנהל. אם הערך המרכזי הוא יצירתיות, תיאטרליות, אזי תחום עיסוק שמתאים יימצא בתחומי התרבות דהיינו: אומן, משורר, שחקן, זמר.

תהליך כזה בהחלט עשוי לטלטל את האדם ואף עלול לעורר פחדים וחרדות. מדובר בשאיפות כמוסות, אותן אין האדם מעז לבטא בקול רם, והפחדים המתעוררים הם מסוג: האם אני שווה? האם אני באמת מסוגל? האם אני באמת יכול להשיג את רצוני? איך לעשות זאת? מה לעשות? מתי לעשות? ועוד ועוד…

לא פעם גם עולה השאלה, האם יש מקום לשנות? הרי אדם יכול להגיד: " טוב לי במקום בו אני נמצא". ובכן, לא חייבים תמיד לשנות, אך עם זאת יש לבדוק מה מנחה את האדם, האם הפחד משינוי וחוסר הביטחון כל כך חזקים עד שהם גורמים לאדם להישאר נטוע במקומו, להתפשר ולוותר?

בעזרת תהליך האימון והיעוץ נוצרת מסגרת של מחוייבות וחתירה למימוש חלומותיו ושאיפותיו של האדם, גם אם המסע מלווה לעיתים בטלטלה רגשית. התהליך מחייב להתנתק ממצב קיים ומהרגלים שאנו חיים עימם, ולכן חשוב לתכנן בקפידה ובתשומת לב את הבחירה של הקריירה.

כיום ניתן לראות אנשים בגילאים שונים עושים שינויים משמעותיים בקריירה שלהם. ככלל, התפיסה שעל פיה בוחר האדם לעצמו קריירה אחת לכל החיים, הולכת ומפנה את מקומה לתפיסה חדשה של ניידות ושינוי. השלבים השונים שאנו עוברים במהלך חיינו, מהווים עבורנו הזדמנות להתחדשות ולקידום. ניתן לראות אנשים מבוגרים (כבני 60 ויותר), בעלי שנות ניסיון רבות בעולם העבודה מתחילים לעסוק ולממש חלומות ישנים שלהם, שלא העזו לממשם בגיל צעיר יותר.

ואם נחזור לטראמפ ולזכייתו בבחירות. מהם הערכים המרכזיים עליהם התבססה מערכת הבחירות שלו, ואשר גרמו לבוחרים להצביע בעדו?

  1. דגל וצבא – כבוד וחובה, כוח. הרצון במנהיג חזק
  2. משפחה – טראמפ נתפס כאבא, ובעל משפחה טוב. אמונה שהוא ישבור את המערכת שהזניחה אותם.
  3. שמרנות – בלי זרים בחברה שלנו, שנאת זרים.
  4. בטחון כלכלי – כסף. העביר מסר  לבוחריו תקווה שידאג להם כלכלית.

לסיכום:

הבחירה המקצועית של האדם צריכה להיות בהלימה לערכיו. ותהליך היעוץ והאימון מהווים שדה לבדיקה, חקירה ובניית הדרך אל ה"ארץ המובטחת" – קריירה מתאימה.